כריתת טחול הינה פעולה ניתוחית שמטרתה להסיר את הטחול. הטחול הינו איבר הממוקם מתחת לכלוב הצלעות בחלק השמאלי העליון של הבטן. תפקידו של הטחול הוא להילחם בזיהומים ולסנן חומרים לא רצויים מהדם כדוגמת תאי דם אדומים פגומים או זקנים.
הסיבה הנפוצה ביותר לכריתת טחול הינה קרע בטחול אשר נגרם לעיתים קרובות כתוצאה מחבלה לאזור הבטן. קרע בטחול יכול להוביל לדימום מסכן חיים ועל כן יש צורך בהוצאתו במקרים מסוימים
עם זאת, לעיתים כריתת טחול מבוצעת לטיפול במצבים אחרים ובכלל זה-
- ישנן מחלות המטולוגיות (מחלות של הדם) אשר מטופלות באמצעות כריתת טחול כדוגמת- פורפורה טרומבוציטופנית אימונית (ITP), פוליצטמיה ורה, תלסמיה ואנמיה חרמשית. לרוב, כריתת טחול במחלות שלו מבוצעת לאחר כישלון של טיפולים תרופתיים.
- בגידולים מסוימים כדוגמת לוקמיה לימפוציטית כרונית (CLL), לימפומת הודג'קין, לימפומה שאינה הודג'קין ולימפומת תאים שעירים מתבצעת כריתת טחול כחלק מטיפול סיסטמי.
- במקרים של זיהומים קשים והצטברות מוגלה סביב הטחול, לעיתים יש צורך בכריתת הטחול במידה והזיהום אינו מגיב לטיפול אנטיביוטי.
- ציסטות וגידולים שאינם ממאירים בתוך הטחול יכולים להוביל לצורך בכריתת טחול במידה והם נעשים גדולים וקשה להסירם בשלמותם ללא הוצאת הטחול
כיצד להתכונן לניתוח כריתת טחול?
על מנת להתכונן לכריתת טחול לעיתים יש צורך בפעולות הבאות:
- קבלת חיסון כנגד החיידקים פנואמוקוק, נייסיריה גונוריאה והמופילוס אינפלואנזה על מנת לסייע למערכת החיסון להילחם בחיידקים אלה לאחר הוצאת הטחול
- הפסקת טיפול עם תרופות ותוספי מזון מסויימים
- הימנעות מאכילה ושתייה זמן קצר לפני הניתוח
כיצד מבוצעת כריתת טחול?
כריתת טחול מבוצעת באחת משתי שיטות:
- שיטה לפרוסקופית הינה שיטה זעיר פולשנית בה מוכנס מכשיר המורכב מצינור ארוך ודק המכיל אור ומצלמה קטנה אשר מאפשרת למנתח להסתכל בתוך הבטן ללא פתיחתה. לצורך סוג זה של ניתוח, המנתח מבצע מספר חתכים קטנים, לאחר מכן הוא מכניס את הלפרוסקופ וכלים מיוחדים נוספים דרך החתכים האחרים ומסיר את הטחול.
- שיטה "מסורתית" בה מבוצע חתך במרכז הבטן, מבוצעת הזזה של שרירי הבטן ורקמות אחרות על מנת לזהות את הטחול. המנתח מסיר את טחול ולאחר מכן סוגר את שרירים ורקמות הבטן ואת החתך.
יש לציין כי בחירת השיטה תלויה במספר גורמים ובכלל זה גודל הטחול והסיבה להסרתו. לעיתים קרובות, במצב של חבלה לטחול לא ניתן לבצע את הניתוח בשיטה הלפרוסקופית.
סיכוני הניתוח ולמה לצפות לאחריו?
לאחר הניתוח קיים סיכון מוגבר להדבק בזיהומים קשים. לעיתים יש צורך בנטילת אנטיביוטיקה מניעתית על מנת למנוע זיהומים אלו. הסיכון לזיהום גדול ביותר בתקופה מיד לאחר הניתוח ולאחר מכן הוא פוחת.
במידה והניתוח בוצע בשיטה הלפרוסקופית לרוב ניתן ללכת הביתה באותו היום או ביום אחרי הניתוח. ניתוח פתוח מצריך הישארות ארוכה יותר בבית החולים הנמשכת בין 2-6 ימים. חזרה לפעילות רגילה לאחר לפרוסקופיה יכולה להמשך כשבועיים בעוד שחזרה לפעילות מלאה לאחר כריתת טחול פתוחה יכולה להמשך כשישה שבועות.
במידה ולאחר הניתוח מופיעים התסמינים הבאים יש לפנות לבדיקת רופא בהקדם:
- חום מעל 38.0 מעלות
- פריחה או אודם בגוף
- כאב גרון
- צמרמורת קשה
- צינון הנמשך יותר זמן מהרגיל
לקבלת ייעוץ נרחב בנושא או לקביעת תורים, אתם מוזמנים ליצור קשר עוד היום עם ד"ר רפאל מילר.