הקיבה הינה איבר פנימי, שרירי, אשר ממוקם בחלק העליון של הבטן, מתחת לסרעפת.
הקיבה בנויה מ-4 שכבות שונות: השכבה הפנימית ביותר נקראת מוקוזה, שהיא הרירית, ולאחריה מגיעות סאבמוקוזה, שכבת השריר וסרוזה שהינה השכבה החיצונית ביותר.
תפקידה של הקיבה, הוא בראש ובראשונה לשמש ככלי קיבול למזון – הקיבה יכולה להכיל עד ליטר וחצי של מזון.
תפקידים נוספים של הקיבה: פירוק המזון בצורה מכנית ופירוק המזון בצורה כימית – וזאת, באמצעות אנזימים.
הקיבה מהווה כאיבר חיוני ביותר לתפקודו הבריא של גוף האדם – כך, שהופעת מחלת קיבה, עלולה לשבש באופן משמעותי את תפקוד גופו של האדם אשר סובל ממנה.
סרטן הקיבה, מהווה את מחלת הקיבה הקשה ביותר – כאשר, נהוג לסווג את סרטן הקיבה לשני סוגים: גידול בקיבה אשר מופיע בחלקה העליון של הקיבה, גידול בקיבה אשר מופיע בחלקה התחתון של הקיבה.
סרטן הקיבה בשלביו ההתחלתיים, נחשב כקשה לאבחון וזאת בשל העובדה, כי ברוב המקרים לא קיימים תסמינים המעידים על התפתחותו.
הסימפטומים אשר עלולים להעיד על סרטן הקיבה, כגון: תחושת אי נעימות בבטן, אובדן תיאבון, קשיים בבליעה, ירידה במשקל וקלקול קיבה מתמשך, מופיעים בדרך כלל, רק בשלבים מתקדמים יותר של המחלה.
ניתוח כריתת קיבה, להסרה חלקית או מלאה של הקיבה, מהווה כדרך האפקטיבית ביותר לטיפול במחלה.
מלבד סרטן הקיבה, ישנן סיבות נוספות בגינן יהיה צורך בניתוח כריתת קיבה.
בין המקרים הנפוצים:
ראשית כל, חשוב לציין שרוב החולים בסרטן הקיבה, זקוקים בנוסף לניתוח גם טיפול כימי – אך במידה והמחלה אובחנה בשלב מוקדם, ייתכן שהפתרון יבוא לידי ביטוי באמצעות ניתוח בלבד.
ייעודו של הניתוח יכול להיות לצורך הסרת חלק מהקיבה בלבד – כאשר במסגרת ניתוח שכזה, המנתח מסיר את חלקה התחתון של הקיבה ויוצר קיבה מוקטנת באמצעות תפירת התריסריון.
ניתוח זה, יכול להתבצע גם לצורך הסרה מלאה של הקיבה – בהליך ניתוח זה, המנתח מחבר בין החלק התחתון של הוושט למעי הדק, מה שיוצר שק אשר אמור לתפקד כקיבה קטנה.
ניתוח הסרת קיבה יכול להתבצע ב-2 שיטות: השיטה הפתוחה והשיטה הלפרוסקופית.
בשיטה הלפרוסקופית, המנתח מבצע מספר חתכים זעירים בבטן, על מנת להכניס את המכשירים וחתך אחד שהינו מעט גדול יותר, דרכו הוא אמור להוציא את חלקי הקיבה החוצה.
זמן ההחלמה מניתוח לפרוסקופי הינו מהיר יותר והצלקות הנותרות, הינן קטנות יותר בהשוואה לזאת הנותרת לאחר ניתוח פתוח.
ניתוח כריתת קיבה חלקית או מלאה של הקיבה, טומן בחובו סיבוכים וסיכונים וקיימת חשיבות גבוהה להיות מודעים אליהם – יחד עם זאת, במידה והמטופל יספק את כל האינפורמציה הנדרשת לרופא ויפעל בהתאם להנחיות, סיכונים אלו ירדו בצורה משמעותית.
בין הסיכונים הטמונים בניתוח: היווצרותן של בעיות שונות הקשורות לעיבוד המזון, סחרחורות או דפיקות לב מואצות לאחר אכילה ודלקות בקיבה.