אבני מרה הינן גושים קשים דמויי אבנים הנוצרים בכיס מרה. כיס המרה הינו איבר קטן הממוקם בבטן הימנית העליונה מתחת לכבד. יותר מ-25 מיליון אנשים סובלים מאבני מרה בארצות הברית ובכל שנה מיליון אנשים נוספים מאובחנים עם אבנים. רוב האנשים עם אבני מרה לא יסבלו מתסמינים כלשהם אך לעיתים יכולים להתפתח מצבים שדורשים ניתוח והתערבויות רפואיות אחרות כדוגמת דלקת חריפה של כיס המרה ודלקת של דרכי המרה.
מי נמצא בסיכון לפתח אבני מרה?
ישנן מספר גורמי סיכון עיקריים לפיתוח אבני מרה-
- נשים נמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח אבנים.
- אנשים בשנות ה-40 לחייהם.
- אנשים עם משקל עודף
- ירידה מהירה במשקל
- הריון
- במשפחות מסוימות יש שכיחות גבוהה של אבנים דבר המעיד על כך כי ישנה נטייה גנטית לפתח מצב זה.
האם וניתן להימנע מאבני מרה באמצעות תזונה?
ידוע כי אנשים עם משקל עודף נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח אבנים ולכן רצוי לנסות ולשמור על משקל תקין באמצעות תזונה נכונה. חשוב לציין כי יש להימנע מירידה מהירה במשקל מכיוון שזו יכולה לגרום לשחרור מהיר של כולסטרול ומלחי מרה היכולים לזרז יצירה של אבנים. רצוי לרדת לכל היותר כ-0.5-1 ק"ג בשבוע.
תזונה נכונה צריכה לכלול:
- פירות וירקות טריים
- דגנים מלאים- לחם מחיטה מלאה, אורז מלא, שיבולת שועל.
- עוף רזה, הודו, ודגי ים- רצוי להוריד את העור מהעופות.
- מוצרי חלב דלי שומן.
נכון להיום לא הוכח בצורה מובהקת כי יצירה של אבני מרה קשורה ישירות בסוג מסוים של מזון אך מספר מחקרים קטנים הדגימו כי ייתכן והמזונות הבאים יכולים להפחית היווצרות של אבנים:
- שתיית קפה
- שתיית אלכוהול מתונה
- אכילת בוטנים
- צריכת 2 כפות שמן זית ביום
- לציטין- לציטין הינו חומר המשמש כמסמיך בגלידות, מיונז ומזונות אחרים ויכול להפחית יצירת אבנים על ידי מניעה של התקשחות כולסטרול בכבד. באופן טבעי לציטין נמצא בסויה, שיבולת שועל, חלב, ביצים ובוטנים. חשוב לציין שצריכה ממושכת של לציטין יכולה לפגוע בכבד ויש להתייעץ עם רופא או דיאטנית לפני נטילת תוספי מזון המכילים לציטין.
למרות שכאמור, לא הוכח סופית כי יצירת אבנים מושפעת מתזונה, במידה וכבר נוצרו אבנים רצוי להפחית בצריכת מזונות עשירים בשומן. תזונה עשירה בשומן גורמת להתכווצות כיס המרה ודחיפת האבנים לכיוון פתח היציאה. דחיפה זו יכולה לגרום לכאבים ולעיתים לסיבוכים שצוינו קודם כדוגמת דלקת בכיס המרה. מזונות שכדאי להימנע מהם כוללים:
- אוכל מטוגן- רצוי לבשל או לצלות את המזון.
- מזון מעובד כדוגמת עוגיות, עוגות, סופגניות, קבבים, המבורגרים, סלטים מוכנים.
- בורקסים וג'חנונים.
- מוצרי חלב שמנים כדוגמת חמאה, גלידה וגבינות שמנות.
- בשר אדום ובשר שומני.
לקבלת ייעוץ נרחב בנושא ולקביעת תור, אתם מוזמנים ליצור קשר עוד היום עם ד"ר רפאל מילר.