בקע (קילה, או הרניה) נחשב לאחד המצבים הרפואיים אשר לרוב אין לנו שליטה על הופעתם. בחלק גדול, המצבים הללו מגיעים גם כאשר אנחנו חיים נכון, אוכלים אוכל בריא ושומרים על רמה נאותה של כושר גופני. אם כך, מהו בקע? איך מזהים קילה? האם כל סוגי הבקעים זהים? ועד כמה קילה עלול לסכן את חייכם (אם בכלל)?
מהו בקע?
בקע, באופן כללי, הוא בליטה לא תקינה של איבר כלשהו (לרוב מעי), דרך קרע באזור העוטף אותו. באופן רגיל ובריא, האזור העוטף {כמו, לדוגמה, במקרה הנפוץ ביותר – בקע בדופן הבטן – האזור העוטף הוא חיתולית (Fascia) דופן הבטן} הוא שלם ואיננו מאפשר לאברים לחדור דרכם. אולם, במצב של בקע, מעטפת זו ניזוקה, ולכן, האיבר (או חלק ממנו) מצליח להדחק ולעבור דרכה אל מחוץ לגוף. בקעים מתחלקים למספר סוגים, לפי קריטריונים שונים. החלוקה הנפוצה ביותר, היא לפי האזור בו הבקע נמצא או על פי נסיבות הופעתו.
בקע מפשעתי – Inguinal Hernia
בקע מפשעתי הוא בקע אשר מופיע באזור המפשעה בו נמצאים התעלה המפשעתית (Inguinal Canal) והתעלה הפמורלית (Femoral Canal), שתיהן מהוות נקודות חולשה. סוג בקע זה נחשב לשכיח ביותר מבין סוגי הבקעים, והוא שכיח יותר בגברים מאשר בנשים, ושכיח יותר בצידו הימני של הגוף מאשר בצד השמאלי. הסיבות להיווצרותו הן רבות: לחץ תוך-בטני גבוה, הריונות, שיעול כרוני, הגדלת הפרוסטטה, גיל מבוגר, ניתוחים באזור (כריתת התוספתן עם נזק לעצב האיליואינגווינלי וכן הלאה.
איך מזהים קילה הנוצר בשל בקע במפשעה?
נפיחות באזור המפשעה והגדלתה בזמן שיעול או מאמץ גופני, תחושת "מלאות" באזור המפשעה, כאבים עם הקרנה לשק האשכים. בדיקת המישוש שתיעשה על ידי הרופא, תתחיל בבקשה להשתעל בעמידה, ולאחר מכן, תתבצע בדיקת מישוש הבקע בשכיבה וניסיון להחזיר את הבליטה למקומה.
בקע בצלקת קיימת – Incisional Hernia
ניתוחים שנעשים בחלל הבטן מותירים צלקות, אשר מעבר לבעיה האסטטית שלהן, מהוות את הנקודה החלשה במעטפת העוטפת את האיברים הפנימיים. חתכים טרנסרקטליים או פארארקטליים בעת הניתוח שבוצע, גיל מבוגר המוביל לריפוי איטי, מחלות שונות הגורמות לחולשתו של האזור המצולק, זיהומים, סיבוכים ריאתיים (הגורמים לשיעול ולהעלאת הלחץ התוך-בטני או ביצוע של פרוצדורות הכוללות פתחים בדופן הבטן (כמו קולוסטומיה או אילאוסטומי), גורמים לכך שבקע זה מהווה כ-10% מהבקעים המתוקנים על ידי מנתחים כיום.
איך מזהים קילה הנוצר בשל צלקת שלאחר ניתוח?
לרוב, יתלונן המטופל על א-סימטריה שהופיעה זמן קצר לאחר הניתוח שעבר. בדיקה במישוש שתתבצע על ידי רופא, תאשר כי המעי נמצא מתחת לעור.
בקע פמורלי – Femoral Hernia
כפי שצוין, גם התעלה הפמורלית (Femoral Canal) עוברת באזור המפשעה, ואף היא רגישה לקרעים ועלולה לגרום לבקע. בקע פמורלי מופיע בצורת גוש באזור המפשעה (מתחת לליגמנט המפשעה), ניתן למצוא אותו אצל כ-30% מהנשים הסובלות מבקע מפשעתי ואצל כ-2% מהגברים הסובלים מבקע מפשעתי. לרוב, מדובר בבקע מסוג ריכטר (בו דופן אחת של לולאת המעי חודרת ונכלאת בשק השבר) שהוא קטן ובלתי ניתן להחזרה.
איך מזהים קילה הנוצר בשל בקע פמורלי?
בבדיקת מישוש ניתן לחוש את הבקע כשהוא נמצא מתחת לקו של ליגמנט המפשעה. האזור איננו רגיש, אבל תחושת אי נוחות בבטן וכאבי בטן עוויתיים עלולה להתריע על הימצאו של קילה מסוג זה.
בקע טבורי – Umbilical Hernia
בקע טבורי נחשב לבין אחד מסוגי הבקע הנפוצים בדופן הבטן. במבוגרים, בקע זה נוצר בשל עליה בלחץ התוך-בטני (הריון או מספר הריונות, לידות מאומצות, השמנת יתר וכד').
איך מזהים קילה הנוצר בשל בקע טבורי?
הופעת בליטה באזור הטבור, אשר בתחילתה איננה גורמת לרגישות מיוחדת של האזור. כאשר מופיעים הכאבים, המדובר בכליאת הפדר (אומנטום) ובתהליך של הגבלה באספקת דם לחלק הכלוא (איסכמיה).
שכיחותם של סוגי הבקעים השונים
קרוב ל-75% מהבקעים המטופלים על ידי רופאים או בבתי חולים הם בקע במפשעה. 10% מהבקעים מופיעים בצלקת כתוצאה מניתוח, 6% הם בקעים פמורליים, ושאר סוגי הבקעים (עליהם לא פירטנו כאן) נדירים יותר ומתחלקים באחוזים הנותרים.
האם בקע (מכל סוג שהוא) מסכן חיים?
הזכרנו את סוגי החלוקה השונים הקיימים קודם, אז הנה סוג נוסף של חלוקה: בקעים בהם ניתן להחזיר את תוכן שק השבר לבטן (Reducible) ובקעים בהם תוכן השק כלוא ואיננו ניתן להחזרה (Irreducible). בקע מהסוג השני הוא בקע מסכן חיים, מכיוון שהוא עלול לגרום לחסימת המעי, כתוצאה מכליאת לולאת המעי בתוכו. המזון הנכנס לחלק המעי הכלוא איננו מסוגל לצאת מתוכו וגורם לחסימת נהור המעי. במקביל, הוא גורם גם להצטברות נוזלים בלולאת המעי שלפני מיקום החסימה, להגברת לחץ בתוך שק השבר, לחץ על כלי הדם הוורידיים ועל כלי הלימפה ולבצקת של דופן הבטן. בצקת זו גורמת, בתחילת התהליך, להפרעה בזרימת הדם העורקי ומאוחר יותר גם לחסימה שלו כליל. עבור החולה, בקע כזה עלול להיגמר בנמק של לולאת המעי, ניקוב של המעי, דלקת צפק חמורה ולבסוף, גם בזיהום מערכתי כולל, שעלול לגרום למוות.